Istoria Vaniliei

Istoria vaniliei atesta faptul ca vanilia este cel mai scump condiment din lume.

Primii cultivatori ai vaniliei au fost bastinasii tribului Totonaco din Mexic, aroma familiara fiind un dar oferit de acestia lumii intregi.

Planta care produce pastaia de vanilie este o orhidee cataratoare, orhideea de vanilie fiind singura din peste 35000 de specii de orhidee care produce ceva comestibil. Initial purta denumirea de “pastaia neagra”.

Florile se deschid numai o zi pe an, pentru cateva ore, iar pastaile sunt recoltate manual dupa 6-9 luni. Ulterior sunt supuse unui complex proces de prelucrare, in urma caruia se obtin aroma si savoarea adorate in lumea intreaga.

Celebra aroma de vanilie a ajuns in Europa in 1520 datorita conquistadorului spaniol Herman Cortes, cel care a cucerit Mexicul pentru regii Spaniei. La ospatul regelui aztec dat in cinstea lui, Herman Cortes a baut din “bautura zeilor”. Aceasta era o bautura cremoasa din cacao cu vanilie. Astfel, ciocolata calda cu aroma de vanilie a devenit nelipsita de la curtile europene.

Totusi, abia in 1836 botanistul belgian Charles Morren a reusit sa obtina la Gradina Botanica din Liege tecii de vanilie, deoarece acestia aveau nevoie de polenizare manuala, lipsa albinei mexicane impiedicand procesul natural.

Astazi, sunt cunoscute 3 mari specii de vanilie:
Vanilia Bourbon – se cultiva in Madagascar si Reunion si sunt cele mai bune pastai din lume
Vanilia Tahiti – se cultiva in Tahiti si are o aroma fructata
Vanilia Pompona – se cultiva in Caraibe, in insulele Antile si Guadalupe si se foloseste in industria cosmetica

Principalul producator de vanilie din lume este insula Madagascar, urmata de Mauritius, Seychelles si insulele Comore.

Aroma de vanilie este cunoscuta si ca esenta imbratisarii.